Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obnovené bánovské divadlo Pod lampú přilákalo na premiéru přes 200 lidí

7. 6. 2017

Třicet let dlouhá odmlka mezi novou premiérou hry Když hrdličky cukrovaly divadelního spolku Pod lampú a předchozím představením bánovského divadla je u konce.
 

Ačkoliv ochotnický spolek amatérských herců skončil se svojí činností v Bánově již v roce 1986, díky inciativě Magdaleny Janků a Petry Vašíčkové se podařilo jeho jméno znovu vzkřísit. V sobotu 3. června navíc na prknech jeviště v sále Základní školy v Bánově odehrál obnovený spolek svoji premiérovou hru.

„Vybírali jsme z her tu, která nám sedla do obsazení, protože se nám přihlásila do ochotnického divadla sice spousta žen, ale pouze jediný muž. Právě proto jsme zvolili hru, kde vystupují převážně jenom ženy,“ objasnila Magdaléna Janků důvody, které měly největší roli při vybírání premiérového představení.

Že se ve svých plánech nezmýlili, a že v Bánově je stále velká poptávka po divadle, byť amatérském, se ukázalo už pár minut před spuštěním opony. Sál byl již v tu chvíli zaplněn téměř do posledního místa a počet nedočkavých diváků s přehledem přesáhl dvě stovky. „Sama jsem u nás v Bánově dřív hrála, ale jako malá v rámci zdejší základní školy. Poté se ale spolek úplně rozpustil, takže jsem za jeho obnovení ráda. Koneckonců chodím dlouhou dobu do Slováckého divadla a myslím si, že přesně něco takového u nás chybělo,“ neskrývala své nadšení Alena Švehlíková z Bánova.

Ve hře se navíc objevila pro pamětníky známá tvář. Jana Beníčková, která před třiceti lety působila v původním složení ochotnického spolku, se i nyní rozhodla kultuře v Bánově jít naproti. „S hrou vystoupíme ještě na podzim na hody v Bánově a možná ji i zahrajeme v okolních obcích, pokud budou mít zájem. Víc bych však o našich plánech a o tom, zda-li už připravujeme i jiné hry, nechtěla prozradit,“ dodala Petra Vašíčková.