Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bánovské ochotnické divadlo Pod lampú

6. 5. 2017

V naší dědině pomalu ožívá tradice ochotnického divadla, a to díky dvěma mladým dámám Petře Vašíčkové a Magdaleně Janků, které tento nápad chtěly realizovat už dlouho. Loni v září proto svolaly zájemce na první schůzku do sálu ZŠ. Sešlo se asi 15 lidí, mezi nimi překvapivě i děti. Ze staré ochotnické gardy se přihlásila i jedna zkušená „hérečka“, a to je potěšující.  Během prvního měsíce se řešilo, co se bude hrát. Nebylo jednoduché vybrat hru, ve které by hrály téměř samé ženy. Těch se totiž, až na jednu výjimku, dostavilo nejvíce. Takže co? Budeme se převlékat za mužské nebo pátrat po ryze ženské hře? Lákaly jsme i další pány, ale vypadá to, že herecké ambice mnoho bánovjanů nemá. Škoda, třeba je nalákáme až po shlédnutí našeho prvního kusu. Vybrali jsme hru českého autora Rudolfa Trinnera s názvem Když hrdličky cukrovaly…, která poskytla roli všem devíti ochotnicím i jednomu ochotníkovi.

Zpočátku byly naše pondělní zkoušky čtené, někdo už do svého projevu dal i emoce, ale stále jsme se s hrou seznamovali. Zhruba v listopadu režisérka Peťka zavelela: „Na jeviště!“, a my museli začít hrát. Nutno podotknout, že zatím o žádné velké hraní nešlo. S textem v ruce to moc nejde, ale aspoň jsme se sžívali s prostorem a učili se orientovat ve hře. Nikdo nechápal, jak se tolik textu naučíme? Ale postupem času se nám to do hlavy dostávalo a stále ještě dostává. Problémem pro většinu z nás je mluvit hodně nahlas, což si plný sál žádá, ale máme i funkci technika, tak to třeba nějak zařídí, ať nás slyší i tetičky s naslouchátky.

Začátkem roku se mnohem více začaly řešit kostýmy a kulisy, které má na starosti Michaela Kočicová, naše kostymérka a scénografka v jednom. Teď na jaře, kdy je všechno pěkně rozjeté, pilně zkoušíme a pilujeme jednotlivé obrazy, abychom mohli hru představit publiku. Dotazy, kdy že budeme hrát, se začaly dost množit, proto jsme si stanovili termín premiéry na 3. června 2017. Trochu se nám roztřepala kolena, ale musíme se s tím poprat, vždyť děláme to, co nás baví a doufáme, že tím pobavíme i ostatní. Přijměte proto už teď naše pozvání na naši bánovskou premiéru.

Kromě každotýdenního zkoušení jsme se ujali organizace divadelního představení, které v Bánově odehrál Komenský ochotnický spolek a těšíme se na Hroznolhotské etýdy. Ochotníci z Hroznovky k nám přijedou se svou Dovolenou ólinklusif v dubnu. Přijďte, bude to útok na Vaše bránice :-D

Pokud by se k nám chtěl přidat nějaký odvážný muž, budeme jen rády. Do příští hry by se nám jich šiklo víc. Tak se nestyďte. Zkoušíme vždy v pondělí v 18 h. v sále ZŠ, určitě se domluvíme.

 

Ludmila Horňáková